söndag 8 februari 2009

Hundar, hundar och åter hundar!


Klockan är snart halvfyra och jag har varit i gång sen sju. Och då har det bara varit hundträning för hela slanten. Först kurs hos Ingela med Belina.


Belina: Började med ff. Hakade upp mig då helt plötsligt vänsterom halt inte fungerade. Har petat på position i flera dar och det har funkat, men nu var det väl fel sak vi belönade på slutet. Hon har börjat sätta sig så snabbt att hon inte får med baken. Försökte styra in med belöning. Ingela tipsade om att sätta högerfoten tightare, men då gick det ännu snabbare. Slutade med att hon också försökte sätta sig i vänstersvängarna. Hon är så himla lyhörd och då gäller det även felbelöningar. Tror jag ska jobba vidare i stillastående så det inte är något annat som stör. För övrigt gick FF himla bra. Hon är lite osäker på allt runt omkring bara. Tycker inte om att koppla av i närheten av andra hundar m.m. Då blir hon väldigt tittig. Får nog ägna nästa pass bara till att belöna när hon inte bryr sig.

Läggande under gång fungerar jättebra liksom ställandet.

Rutan körde vi och det var längesedan. Måste tänka om när det gäller belöning i rutan och fortsätta där jag började i höstas för jag tyckte det funkade bättre för oss. Nu har hon inte tillräckligt med dådkraft för att gå ut och tycka att leksaken är värd att kämpa för så långt i från mig. Hon tappar fokus och vet inte riktigt varför hon kampar. Tyckte hon gick ner sig lite. Vi plockar fram targeten igen ett tag för det har funkat så himla bra förut.

Jag kända att vi hade mer att ta tag i idag, men Belina var helt slut så det blev inget mer. Bättre med henne när jag varvar hundar för hon blir så fort mentalt slut.


Eye: Väl hemma tog vi ut fåren en stund. Vad har vi gjort för fel? Kan bero på fåren också. De är så tama att jag skulle kunna tävla lydnadsettan med dom nästan. Eye tittade på mig och tyckte jag klarade av det där bra själv. Lydnaden funkar bra mitt i flocken, men han verkar tro att det är hans hundkompisar. När jag tog in dom i stallet så hade jag fyra istället för tre. Eye gick mitt i flocken. Måste låna någons får som han inte är kompis med tror jag. Jag ska inte gnälla för mycket för han jobbade lite när fåren väl började röra sig själva och jag tycker han då verkar ha bra balans och god koll på mig. Han måste vara den lugnaste BC:n som finns. Funderar på om jag ska ta hjälp av bellis nästa gång, för hon kan få riktig fart på djuren.


Garva: Lydnadspass med tant Raffa. Hon är helt ljuvlig att jobba med och hon älskar att fila på detaljer. Lite FF först och nu mer ihop med mina fötter i vä om halt. Ännu bättre och hon fick snabbare ner rumpan. Känner med henne att jag går rätt men att med Belina så har jag blivit lite osäker på om hon ska sätta sig snett, så jag tvekar nog lite där. Garva är så bra att testa på för hon är inte känslig för några tillfälliga fel. En riktig läromästare! Hennes problem är att hon räknar ut saker själv. Rutan t.ex. Belöning i! Varsegod! Kanonbra. Nästa steg: Belöning i ! Stanna! Varsegod! Kanonbra. Nästa gång.. Garva stannar innan stanna kommandot för hon hade redan själv lagt i hop två och två. Hmm,bara att klura vidare.

Inkallning med ställande och läggande. Baklängeskedjningen har funkat bra där och nu jobbade vi på snabbare lägganden. Vill inte träna detta moment tävlingsmässigt men om jag för mig själv plussar ihop bitarna så var det iallafall 9,5 med ett halvt poängs avdrag för nåt steg på ställandet. När jag känner att det blir en tia ska jag prova att lägga ihop allt. Det bästa med att baklängeskedja detta är att hon inte har tappat någon fart.


Nej, nu ska jag ta tag i pepparotsköttet så det blir middag i dag också. Jalle åker till Norge i natt så jag får se hur mycket träning det blir i veckan. Det blir mycket nu på vintern att klara sig själv när man jobbar, har djur och ska elda i pannan. Tur att hundarna är bra att ha och göra med här hemma, så de är till god hjälp.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Tack för inlägget i bloggen!

  Kul att träningen gått bra och att du kommer på fröken mer och mer!

  Hoppas vi ses imorgon!

  Sandra & Hailey, Poppea & Pyttis

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag tror nog du får till v halter igen bara du kan slappna av och gå. Arbeta nära med höger fot nu så du slipper lära om sedan i den högre klassen. Men hjälp henne så hon får veta hur hon ska göra. Tålamod. Annars ser det så bra ut. Du har sträckt upp dig, du tor på henne och fått till riktigt fina lägganden. Ang rutan sklle jag önska en mer ingående förklaring. Kram

  SvaraRadera