torsdag 19 februari 2009

Om spondylos

Spondylos är en ryggförändring som orsakas av inflammation i diskernas yttre zon. Den medför pålagringar framför allt mellan och under kotkroppar, så att benbryggor bildas. Pålagringarna kan bli så stora att de helt överbygger ett kotmellanrum. Spondylosen är mest aktiv under den period då pålagringarna byggs upp. Under den tiden brukar hunden ha ont och få inflammationer i de muskler runt kotorna som är drabbade. När sedan spondylosen växt klart och stelnat brukar den inte längre orsaka så mycket smärta. Man kan säga att hunden blivit "stelopererad", med sämre rörlighet som följd. Symtomen varierar men vanligast är ryggsmärtor och rörelsebesvär, oftast i den bakre delen av kroppen.När diagnosen är ställd är det viktigt att inte hunden överbelastar de drabbade kotorna. För att undvika överbelastning bör inte hunden hoppa, springa efter bollar mm. Man bör inte heller låta den gå i trappor, leka med andra hundar eller med kamptrasor och liknande. Är man oförsiktig kan det gå så illa att spondylosen "bryts" och då flammar muskelinflammationen upp igen, oftast tillsammans med svåra smärtor.En bra muskulatur runt det drabbade området avlastar och stärker. Den bästa träningen för ryggen är simning. Oftast måste hunden också stå på antiinflammatorisk medicin, t ex rimadyl eller metacam, resten av livet. För att hålla ryggmuskulaturen smidig är det viktigt att hålla hunden varm och täcke rekommenderas när det är kallt ute.

2 kommentarer:

  1. Tråkigt att det var så illa med Garvas rygg. Bra är att hon tillhör din flock. Hon får ett bra liv som madame i hundflocken.
    Kram o tass!
    Eva med flock.

    SvaraRadera
  2. Det är inte roligt! Men min rottis hade det. Hon hade ett bra liv i alla fall. Det hann inte läka i hop på henne tyvärr. Skriver som föregående. Tur hon är hos dig! Kramar

    SvaraRadera